همواره افراد با توجه به شرایط فردی و زندگی شخصی خود، از انواع روشهای مهاجرتی برای رفتن به خارج از کشور اقدام میکنند. کشور آذربایجان از جمله کشورهایی است که سالانه نظر متقاضیان زیادی را جهت مهاجرت به خود جلب میکند. وجود امنیت بالا و هزینه زندگی مناسب و مقرون به صرفه در این کشور، باعث شده تا روند رو به رشد مهاجرت به ان دو با سرعت مواجه شود. مهاجرت به آذربایجان از طریق پناهندگی مسئلهای است که در این مقاله مورد نقد و بررسی قرار میگیرد.آیا آذربایجان برای درخواست پناهندگی کشور مناسبی ست؟ برای یافتن این پرسش با ما همراه شوید.
چرا آذربایجان پناهندگان را میپذیرد؟
در سال ۱۹۵۱ میلادی کنوانسیون ژنو قاعدهای را تصویب کرد که طبق آن اشخاصی که بنابر دلایلی مثل جنگ، آزار و اذیت و عدم امنیت کشور محل زندگی خود به کشورهای عضو ژنو پناه میآورند، باید مورد حمایت قرار گیرند. از آنجا که کشور آذربایجان عضو کنوانسیون ژنو میباشد، از این قاعده تبعیت کرده و افراد با شرایط نام برده شده را مورد حمایت قرار میدهد.
مراحل دریافت پناهندگی در آذربایجان
دریافت پناهندگی کشور آذربایجان برای اقامت آذربایجان سه مرحله کلی و اساسی دارد. پیشنهاد میشود تا از ارائه مدارک جعلی و دلایل غیر منطقی و غیر قابل اثبات برای دریافت پناهندگی پرهیز کنید؛ چرا که مدارک شما با دقت و توجه خاصی مورد بررسی مسئولین مربوطه قرار میگیرد.
- ارائه اطلاعات شخصی و هویتی پناه جو
- شرح حال و ارائه آدرس دقیق محل سکونت
- انجام معاینات پزشکی
پس از ارائه موارد نام برده شده و ثبت نام شما در لیست درخواست پناهندگی، نهایتاً ظرف ۹۰ روز دادگاه کشور آذربایجان قبول یا رد درخواست پناهندگی شما را اعلام خواهد کرد. چنانچه درخواست پناهندگی شما با موافقت از جانبه این کشور همراه شود به فرد پناه جو و خانواده آن کارت پناهندگی تعلق میگیرد. اگر با درخواست پناهندگی فرد موافقت نشد تا ۵ روز پس از صدور حکم عدم موافقت، امکان درخواست جهت تجدید نظر را خواهد داشت.
چه افرادی نمیتوانند به کشور آذربایجان پناهنده شوند؟
در این قسمت از مقاله به شرایط افرادی اشاره خواهد شد که نمیتوانند برای دریافت پناهندگی و مهاجرت به آذربایجان اقدام کنند.
- اگر فردی مرتکب جرمی شده باشد که علیه بشریت بوده یا باعث ایجاد یک جنگ شده باشد از دریافت پناهندگی این کشور محروم خواهد ماند.
- اگر فردی در عقبه خود فعالیتی انجام داده باشد که متناقض با اصول سازمان ملل متحد باشد از دریافت پناهندگی کشور آذربایجان محروم خواهد ماند.
- اگر شخصی یک جرم عمومی سنگین در کشور خود انجام داده باشد، نمیتواند به کشور مجارستان پناهنده شود.
- چنانچه فرد پیش از درخواست پناهندگی از راههای قانونی وارد خاک کشور آذربایجان شود و در همان جا برای پناهندگی درخواست دهد، با درخواست او موافقت نخواهد شد.
مزیتهای مهاجرت به آذربایجان از طریق پناهندگی
در میان کشورهایی که برای پناهندگی انتخاب میشوند، نام کشور آذربایجان در صدر جدول قرار دارد چرا که پناه جویان به این کشور از شرایط ویژه و مزیتهای فراوانی برخوردار خواهند شد که در قسمت زیر به ۱۰ مورد از آنها اشاره خواهیم کرد.
- مهمترین مزیت دریافت پناهندگی کشور آذربایجان این است که شما پس از آنکه به عنوان یک پناهنده در این کشور پذیرفته شدید، به هیچ وجه به کشوری که جان، آزادی و حقوق اولیه انسانی شما را به خطر بیندازد بازگردانده نخواهید شد.
- کشور آذربایجان تا سه ماه به پناهندگان اقامتگاه رایگان داده ولی پس از آن اعلام میکند که پناهندگان موظف هستند برای پیدا کردن اقامتگاه و شغل مناسب اقدام کنند.
- شما پس از دریافت پناهندگی کشور آذربایجان، از حق استفاده وسایل عمومی، حمل و نقل و درمان رایگان، تحصیل در آذربایجان بهرهمند خواهید شد.
- چنانچه شخص پناهنده کودک یا نوجوان باشد، میتواند طبق قانون کشور آذربایجان از نظام آموزشی آن بهرهمند شود.
- یکی از مهمترین مزیتهایی که به پناهندگان کشور آذربایجان تعلق میگیرد، حق طرح دعوا در دادگاههای این کشور میباشد. بدین ترتیب چنانچه پناه جو مورد آزار و اذیت فردی قرار بگیرد میتواند به طور رسمی و قانونی از او شکایت کند.
- شخص پناهنده میتوانند در این کشور به اشتغال و کسب در آمد بپردازند و به جاذبه های گردشگری جمهوری آذربایجان سفر کند.
- چنانچه شخص پناهنده بخواهد ثبت اسناد انجام دهد از پرداخت مالیات و عوارض مربوط به املاک معاف خواهد بود.
- با دریافت کارت پناهندگی کشور آذربایجان امکان سفر به تمام نقاط دنیا را خواهید داشت.
- شخص پناهنده از پرداخت هرگونه مالیات و عوارض معاف خواهد بود.
- حق ارتباط با مسئول پناهندگان سازمان ملل برای شخص پناهنده وجود دارد. در صورتی که فرد در کشور آذربایجان از جانب دولت و یا حکومت مورد آزار قرار گیرد، میتواند به سازمان ملل شکایت کند.
چه مواردی شامل حال پناه جویان نخواهد شد؟
برای اخذ تابعیت جمهوری آذربایجان و یا مهاجرت به این کشور راه پر پیچ و خمی پیش روی مهاجران قرار دارد. چنانچه شخص پس از اثبات شرایط نام برده شده بتواند به مهاجرت به آذربایجان از طریق پناهندگی دست پیدا کند، نمیتواند در قانون اساسی این کشور اظهار نظر کرده و یا در انتخابات آن شرکت کند. علاوه بر آن شخص پناهنده نمیتواند در منصبهای حکومتی و سیاسی کشور آذربایجان فعالیت داشته باشد.
توجه داشته باشید که چنانچه شخص به صورت داوطلبانه برای لغو پناهندگی خود درخواست دهد با درخواست آن موافقت خواهد شد؛ اما باید دلیل موجه و قابل اثباتی برای لغو درخواست پناهندگی او وجود داشته باشد. به عنوان مثال اگر شخص پناهنده برای اینکه در اقلیت مذهبی کشور خود قرار داشته و به این دلیل مورد آزار و اذیت قرار میگرفته به کشور آذربایجان پناهنده شده، اما با گذر زمان اقلیتهای مذهبی کشور شخص پناهنده از آزادی عمل برخوردار شده و به طور رسمی پذیرفته شده باشند، شخص میتواند درخواست اقامت خود را لغو کند و به کشورش بازگردد.
جمع بندی
در طول این مقاله سعی شد تا به طور واقع بینانه در رابطه با مزیتها و معایب مهاجرت به آذربایجان از طریق پناهندگی به شما عزیزان اطلاعاتی داده شود. چنانچه وضعیت شما به گونهای است که مجبور به انتخاب روش پناهندگی هستید، کشور آذربایجان از جمله کشورهایی است که مزیتهای فراوانی را در اختیار پناه جویان قرار میدهد. این کشور در مقایسه با سایر کشورهای جهان، سخت گیریهای کمتری در خصوص پذیرش افراد اعمال میکند و امکانات رایگان فراوانی را در اختیار آنها قرار میدهد. اما همچنان توصیه و تاکید بر این است که فرد حد الامکان از سایر روشهای ایمن و قانونی مهاجرتی استفاده کند تا خطرات احتمالی این مسیر پر فراز و نشیب را به حداقل برساند.
موسسه مهاجرتی میرداماد با سابقه چندین ساله در خصوص اعزام افراد به کشورهای مختلف به عنوان یک راهنمای مجرب و کارآمد در کنار شما متقاضیان عزیز خواهد بود. جهت کسب اطلاعات بیشتر و یافتن پاسخ پرسشهای خود در زمینه مهاجرت، با کارشناسان توانمند این مجموعه تماس حاصل کرده و یا به شعب معتبر آن مراجعه کنید.